środa, 11 września, 2024
Strona głównaAktualnosciPyłek pszczeli – zastosowanie i działanie zdrowotne

Pyłek pszczeli – zastosowanie i działanie zdrowotne

Pyłek pszczeli – co to jest?

Pyłek pszczeli (nazywany również pyłkiem kwiatowym) zbierany jest przez pszczoły z kwiatów. Dokładniej mówiąc jest to połączenie pyłków różnych roślin z nektarem, enzymami i śliną tych owadów, które przynoszone jest do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Mają one postać małych kulek. Kolor pyłku uzależniony jest od konkretnego gatunku kwiatów, z którego został on zebrany. Podobnie jest z jego powierzchnią, może być ona gładka, lepka, chropowata bądź haczykowata.

Najważniejsze składniki odżywcze pyłku pszczelego

Do najważniejszych składników odżywczych pyłku pszczelego zalicza się między innymi:

  • cukry, które stanowią około 33.7% składu pyłku pszczelego (jest to głównie fruktoza i glukoza);
  • białka i aminokwasy, które stanowią około 23% składu pyłku pszczelego, przy czym 17% to aminokwasy;
  • kwasy nukleinowe i enzymy;
  • lipidy (w tym kwasy tłuszczowe);
  • związki fenolowe;
  • witaminy (między innymi witamina A, witamina C, witamina E oraz witaminy z grupy B);
  • minerały (takie jak na przykład cynk, żelazo, mangan, nikiel, miedź, kobalt, fosfor, wapń, potas, sód, magnez);
  • błonnik.

Właściwości zdrowotne pyłku pszczelego

Ze względu na bogaty skład, pyłek pszczeli posiada wiele korzystnych właściwości, mowa tutaj na przykład o:

  • właściwościach antybakteryjnych i antybiotycznych – pyłek pszczeli jest często stosowany w leczeniu grypy, przeziębienia, ponieważ łagodzi objawy tych chorób;
  • właściwościach regenerujących – pyłek bywa stosowany też się przy wyczerpaniu fizycznym oraz w okresie rekonwalescencji, ponieważ wpływa na poprawę wydajności oraz kondycji intelektualnej;
  • właściwościach uodparniających – pyłek pszczeli może również korzystnie wpływać na układ immunologiczny, gdyż może zwiększać odporność organizmu, wspomagać produkcję przeciwciał czy też przyspieszać leczenie różnych infekcji;
  • właściwościach odżywczych – ze względu na wysoką wartość odżywczą, pyłek może stymulować apetyt i wspierać procesy trawienne;
  • właściwościach terapeutycznych – pyłek pszczeli może też wykazywać działanie uspokajające, ale zależy to od rodzaju rośliny, z której został on zebrany;
  • właściwościach detoksykacyjnych – pyłek może także działać osłaniająco, jak i odtruwająco na wątrobę.

Zastosowanie pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli wyróżnia się szerokim zastosowaniem, najpopularniejsze z nich to:

  • zastosowanie kulinarne (można go dodawać do różnych potraw, na przykład do sałatek, jogurtów, płatków śniadaniowych, ale i do różnych wypieków czy też do marynat);
  • zastosowanie kosmetyczne (pyłek stosowany jest w wielu różnych kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów, ze względu na swoje właściwości nawilżające, regenerujące; można go znaleźć w składzie maseczek do twarzy i do włosów, szamponów, kremów czy też balsamów);
  • zastosowanie terapeutyczne (jako wsparcie rekonwalescencji po różnych chorobach czy też operacjach czy też jako wsparcie zdrowia psychicznego, redukując stres czy też poprawiając nastrój – ze względu na zawartość aminokwasów i witamin z grupy B).

Jak przechowywać pyłek pszczeli?

Pyłek pszczeli powinien być przechowywany w suchym i ciemnym miejscu. Najlepiej trzymać go w lodówce, ponieważ niska temperatura pomaga zachować jego świeżość i wartości odżywcze przez dłuższy czas. Trzeba także pamiętać o tym, żeby przechowywać go w szczelnym pojemniku, aby zapobiec dostaniu się do środka powietrza, które z kolei może przyczynić się do utleniania i utraty cennych wartości. Zaopatrzyć się w taki pyłek można między innymi na stronie firmowej Pasiekisadowskich.

Kto nie powinien spożywać pyłku pszczelego?

Niestety nie wszyscy mogą spożywać pyłek pszczeli. W szczególności powinny na niego uważać kobiety w ciąży i karmiące piersią czy też osoby z alergią na pyłki kwiatowe, jak i na produkty pszczele.

Pyłek pszczeli to bogate źródło wielu cennych składników odżywczych, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie. Dlatego warto go włączyć do swojej codziennej diety.


Artykuł sponsorowany.

The post Pyłek pszczeli – zastosowanie i działanie zdrowotne appeared first on Portal i poradnik dla kobiet: zdrowie i uroda, moda, trendy.

Artykuł pochodzi z tej strony.

RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Most Popular